In het entreegebouw is behalve een ontmoetingsplaats ook een toiletvoorziening* aanwezig die ook geschikt is voor mindervaliden. In de ontmoetingsruimte is er voor noodgevallen een AED aangebracht. De kaart met informatie over het gebied ontbreekt nu nog, maar de ontwerper is daar hard mee aan de slag. Het gebouw is gefinancierd door Groenalliantie en de Provincie Zuid Holland in het kader van Kwaliteitsimpuls Krimpenerhout.
* I.v.m. coronamaatregelen is de toiletvoorzieningen tijdelijk afgesloten.
Groen dak en houten latten
De architect heeft in het gebouw de karakteristieken van het omliggende cultuurhistorische landschap laten terugkomen. Zo heeft het dak een begroeiing van verschillende inheemse grassoorten en kruiden die een doorsnede zijn van het oude Hollandse weidelandschap. De eikenhouten latten aan de dakrand verwijzen naar de karakteristieke boerenlandhekken in de omgeving. Het lattenpatroon is geïnspireerd op een rij leibomen die vaak te zien is voor oude boerderijen in de Krimpenerwaard. In het gebouw is een basin geplaatst dat regenwater opvangt. Het water wordt gebruikt om de begroeiing op het dak van water te voorzien.
Overgang naar surfplas en landschap
Het paviljoen sluit qua vorm en begroeiing naadloos aan bij de drie heuvels die in het landschap liggen. De heuvels schermen de entree tot het gebied af van de naastgelegen parkeerplaats. Samen met het ontmoetingsgebouw vormen ze straks een plezierige overgang naar de surfplas en het wijde landschap.
Kwaliteitsimpuls Groenalliantie
De ontwikkelingen in de Krimpenerhout zijn onderdeel van de Kwaliteitsimpuls Groenalliantie. De Kwaliteitsimpuls heeft als doel recreatiegebieden aantrekkelijker te maken voor bezoekers zodat zij er meer kunnen doen, beleven en zien.