Uit een inventarisatie van vorig jaar is gebleken dat vrijwel alle essen in het Loetbos zijn aangetast. De ingreep is daarom op plekken groot. Tijdens de inloopavond kunt u de boswachters vragen stellen over de gevolgen van essentaksterfte en de werkzaamheden die er in het Loetbos plaatsvinden.
Schimmelziekte
De es is een karakteristieke, inheemse boomsoort die niet herstelt van de essentaksterfte, zo’n 90% van de bomen gaat dood. Aangetaste bomen bevatten weinig tot geen blad en veel dode takken. Ook zijn er donkere verkleuringen in de bast, beginnend bij de blad- en takaanzet. De zieke bomen zijn zwak en kunnen op termijn omvallen. Lees meer over de essentaksterfte. Met het weghalen van de zieke essen wil Staatsbosbeheer voorkomen dat omvallende essen of essentakken gevaarlijke situaties veroorzaken. De zaagwerkzaamheden starten dit najaar.
Herplant
Daar waar in het Loetbos open plekken ontstaan, plant Staatsbosbeheer vanaf najaar 2020 nieuwe bomen en struiken. Daarbij gebruiken we verschillende inheemse soorten. Welke dat zijn, is afhankelijk van de groeiplaats, de hoeveelheid gekapte bomen en de soorten die blijven staan. We werken daarbij toe naar gemengde bossen met een gevarieerde structuur om daarmee de biodiversiteit te vergroten en de kans op ziektes te verkleinen.